Estrosieve zeeffilter
Dit systeem wordt gebruikt als een voorfilter, zowel pomp gestuurd als gravitie
Onder de zeef wordt het water verder afgevoerd met een capaciteit van meer dan 25 m3/uur. Zo kan uw complete filtersysteem met één pomp bediend worden. De wijze van filtreren is bij dit systeem volkomen onafhankelijk van de waterflow. De EstroSieve kan eenvoudig als zwaartekrachtsysteem ingezet worden. Met de 110 mm inlaat is zij toepasbaar op elk bestaand of nog te bouwen filtersysteem. Aansluiting rechtstreeks op een skimmer of bodemdrain is op uiterst eenvoudige wijze aan te passen. Dit gecombineerd met bijvoorbeeld een Bubblebead of Polygeyserfilter biedt u een uniek kleine totaaloplossing. Uw vuil wordt snel uit het water gehaald waardoor zo min mogelijk schadelijke stoffen in het water oplossen. U voorkomt vermaling van vuil en daarmee dat dit vuil oplost in het water. Dit betekent minder ammoniak, minder nitriet, minder nitraat en daarmee een sterke rem op de algengroei.En een extra beluchting.
Dit zeef systeem leidt het water over vele honderden messcherpe driehoekige staafjes welke ten opzichte van elkaar gekanteld zijn en een spleet hebben van 50, 100, 150 of 200 micron (1 micron = 0,001mm).
Het water loopt tegen de scherpe kant van de driehoek aan waarbij de oppervlakte spanning van het water wordt gebroken. Het vuildeeltje, ongeacht of het zweefvuil is, wordt nu door deze (hydrostatische) werking van het zeefelement weggedrukt en uit het water getild. Vervolgens loopt het vuil over de scherpe kanten van de zeef naar beneden, en ligt het op het droge. Het vuil kan het water nu niet meer verontreinigen door erin op te lossen, zoals bij de (totaal overbodig geworden) vortex en borstelkamer.Er zijn op dit moment vele systemen in de handel van sieve tot bv pondsieve maar al deze filters werken met dezelfde doeleinden namelijk met een zeef.
- Tips onderhoud voor deze zeef systeem.
- Maak de zeefbocht dagelijks schoon door het vuil dat zich op de zeef bevindt te verwijderen. Zet hiertoe de schuifkraan open en spuit het vuil van de zeef in de richting van de uitlaat d.m.v. een tuinslang. Indien het zeefelement ernstig vervuild is, moet deze grondig schoongemaakt worden. Maak hiertoe de zeefbocht los door met één hand op het midden van de zeef te drukken. Tegelijkertijd kunt u met de andere hand de zeefbocht aan de bovenzijde vastpakken en naar voren klappen. Spuit de zeef met behulp van een krachtige waterstraal (tuinslang of hoge drukreiniger) schoon. Na verloop van tijd kan de zeef enigszins vettig aanvoelen. Dit kan de werking van de filter beïnvloeden en moet daarom tijdig verholpen worden. Ontvet de zeef met alcohol.
Vortex
De vortex of draaikolkfilter is een cilindervormig filtervat met een trechtervormige onderkant.De trechtvormige onderkant is bedoelt om al het vuil zo veel mogelijk te laten bezinken. Dit systeem heeft door de jaren zijn goede werking bewezen, en nog steeds is de vortex onontbeerlijk voor een traditioneel systeem.Het vijverwater komt zijwaarts de vortex binnen en gaat er bovenaan terug uit. Het water wordt in feite zo gestuurd dat er een constante draaikolk ontstaat die er voor zorgt dat de zwaardere delen (het zweefvuil) neerslaan op de bodem. Onderaan de bodem is een aflaat voorzien zodat men regelmatig het bezonken vuil weg kan laten lopen. Een vortex werkt het best als hij aangesloten wordt op één of meerdere bodemafvoeren en wordt best geplaatst volgens het systeem van de communicerende vaten met de vijver. Dit wil zeggen dat de waterspiegel van vijver = waterspiegel van vortex. Hoe groter de vortex, hoe beter, omdat dan de snelheid van het water zo laag mogelijk is. Hoe lager de snelheid, hoe meer vuildeeltjes naar de conisch gevormde bodem kunnen zakken. Als de snelheid te hoog is, zullen alleen de grotere en zwaardere vuildeeltjes zakken. Op de bodem zit een aftapkraan richting riool. In het midden van de vortex is de snelheid nihiel, dus krijgen de vuildeeltjes de mogelijkheid te zakken. Aangeraden wordt om het water uit de vijver als eerste door de vortex te sturen, zodat de overige filtermaterialen in de volgende bakken niet onnodig vervuilen.
- De Vortex is eigenlijk een bezinkkamer waar, door de vortex beweging van het water, het vuil beter bezinkt.Net als een gewone filter heeft een vortex zijn optimale doorstroming. Het is belangrijk te weten welk debiet men door de vortex wil laten passeren.
De diameter is bepalend voor de capaciteit, om deze goed te laten werken. - Een vortex met een diameter van 80cm: Max. 6.000l /h
- Een vortex met een diameter van100cm: Max. 11.000 l/h
- Een vortex met een diameter van 120cm: Max. 18.000l/h
Onderhoud wekelijks een keer de vortex doorspoelen naar riool.
Een2 wat en meer per kuub vijverwater voorgeschreven, voor een goede werking hiervan Let wel dat deze lampen ongeveer 9000 branduren hebben voor een goed resultaat, daarom kun je voor een goede werking, eenmaal per jaar de lamp vervangen voor een nieuw exemplaar. let wel goed op bij de aanschaf dat deze lamp, dat hij ook nog eens voldoet aan het maximum van de watertoevoer, dus de bar druk, van je pomp zodat deze niet afremt door een te keine doorlaat van de UVC-lamp, deze zijn altijd goed aan te passen voor elke systeem.
- Hoe berekenen we de juiste UV-C lamp:
Voor een gewone / goudvis vijver.
1 watt per 1000 ltr.vijver inhoud.
Voor een koivijver: - 2 watt per 1000 ltr vijver inhoud.
3 watt per 1000 ltr vijver inhoud indien veel vissen of vol in de zon
UV-C type | ||||
Het onderhoud UV-C lamp:
Het onderhoud van de UV-eenheid is van groot belang voor een perfecte werking en dient het best in de winter te gebeuren. De UV-lamp verliest haar zweefalgdodende kracht na ongeveer 12 maanden. De lamp moet dan vervangen worden ook al brandt zij nog. Maak van deze gelegenheid gebruik om tevens de kwartsbuis grondig te reinigen met keuken azijn.
Bij het demonteren van de UV-C schakelen we eerst de stroom uit. Vervolgens sluiten we de kranen voor en achter de UV-C lamp af. We nemen de UV-C lamp in haar geheel weg. Verwijder dan de electrische aansluiting van de lamp. Schuif vervolgens de lamp voorzichtig uit de UV-C lamp. Demonteer vervolgens de twee wartelmoeren, gevolgd door het verwijderen van de twee rubber afsluitringen. Nu kan de kwartsbuis verwijdert worden. Bij de montage ga je omgekeerd te werk.
Nog enkele tips :
Kijk nooit in de lamp als hij nog aan staat; UV-licht beschadigd u ogen.
Schakel de UV-C lamp uit tijdens medicijnen gebruik in uw vijver.
Zorg steeds voor stromend water door de UV-C lamp; stilstaand water beschadigd de lamp.
Trickle filter
Ook wel nat en droogfilter vernoemd.
Het trickle filter, in de volksmond droogfilter genoemd. Het water sijpelt van boven naar beneden door de filtermassa heen. Deze massa staat dan ook niet constant onder water. Bij een trickle-filter gaat het over biologische afbraak door middel van nitrificerende bacteriën. Dit zijn aerobe bacteriën (Nitrosomas en Nitrobacter), die zuurstof nodig hebben om te kunnen leven en werken. Deze bacteriën worden geremd of gestimuleerd in hun groei en werking door drie factoren: de hoeveelheid opgelost vuil dat te verwerken is, het oppervlak dat voor deze bacteriekolonies ter beschikking is en de voorhanden zijnde zuurstof.
De eerste twee factoren zijn normaal geen probleem. Vuil is er, zeker in een koivijver, steeds in overvloed en ook is het met de moderne filtermedia eenvoudig om de bacteriën van voldoende oppervlak te voorzien.De derde factor is echter iets anders. Water bevat bij 20° C ongeveer 6 mg/l opgeloste zuurstof. En hier zit bij de meeste natfilters (medium onder water) de remmende factor. De opgeloste O2 is normaal zeer vlug verbruikt en d.m.v. zuurstofstenen in de verschillende compartimenten van het natfilter kan maar een gedeelte van de verbruikte zuurstof aangevuld worden. Het water komt bovendien zuurstofarm terug in de vijver. Door nu het medium waar de bacteriën zich moeten vestigen boven water te brengen, zorgen we voor een onbeperkte hoeveelheid zuurstof. Verversen we vervolgens ook nog eens de lucht rond het filtermedium, dan zitten we op rozen.
Het mooie van dit systeem is dat de nitrificerende bacteriën een onbeperkte voorraad aan zuurstof tot hun beschikking hebben en daardoor met een enorme snelheid vermeerderen en werken. Op de juiste manier geïnstalleerd heeft het substraat in een druppelfilter een biologische capaciteit die minstens 20 maal zo goot is als die van een zelfde volume in een ondergedoken filter."
Met andere woorden: het volume dient 2 tot 5 procent te bedragen van de vijverinhoud.Er zijn tegenwoordig al heel wat nieuwe systemen in de handel zoals de bekende Bakki Shower, maar de kostens voor deze zijn bij lange niet voor iedereen aan te bevelen. Daarom hieronder even een schets van een zelfgemaakte systeem van curver plastic boxen.
Eiwitafschuimer
Het principe werkt als volgt:
De oppervlakte van een luchtbel trekt in water opgeloste stoffen aan. Door de aantrekkingskracht van luchtbellen worden chemicalien, vuildeeltjes, kleurstoffen en algen geconcentreerd. D.m.v een venturi of bruisballen wordt lucht met water vermengd. Door dit mengsel door het filtermateriaal ( de witte 'KNS' bioringetjes) naar een lager gelegen afvoer te dwingen, ontstaat er een zeer lange contacttijd tussen water en lucht. Hierdoor verandert de oppervlaktespanning van het water continu en ontstaat er stevig schuim. Dit schuim wordt door het rooster gescheiden van het gezuiverde water en afgevoerd. In het schuim worden allerlei verontreinigingen opgevangen afgevoerd. Hierdoor is het filter ook zelfreinigend. Zeer belangrijk is echter dat het in water opgeloste stoffen als fosfaten, ammoniak, humuszuren, kleurstoffen, eiwitten en een aantal zware metalen uit het water worden gefilterd en dmv het schuim worden afgevoerd.
Figuur 2 is dezelfde afschuimer, maar dan met injector i.p.v. uitstromers.
De tekening moet u zo lezen dat de zijwand van figuur 2 in de linkerzijwand van figuur 1 valt.
Voor het maken van de werktekening ben ik uitgegaan van opstelling figuur
3. Een aquarium met een inhoud van 500 l. Maar u kunt de buisdiameter
gemakkelijk zelf aanpassen aan uw eigen bak. De afschuimer is geheel
opgetrokken uit pvc-materiaal. De tekening spreekt voor zich, alle maten
zijn in millimeters, maar er zijn toch een paar tips.
Als u de schuimbeker maakt, dan eerst deksel no. 3, fig. 1, op deksel no.
2, fig. 1, lijmen, 24 uur laten drogen, dan hierdoor een gat boren 1 mm
groter dan de diameter van de mof, meestal 56 mm. Hierin een mof lijmen,
die afgezaagd is net onder de stuiknok. In deze mof kan de schuimbuis
bevestigd worden. Die moet echter niet verlijmd worden, maar vastgezet met
teflontape i.v.m. het schoonmaken van de schuimbeker. Een betere methode is
om aan de onderkant van de schuimbuis een groef van ca 0,8 mm. te maken en
hierom een rubberen ring te bevestigen (no. 16, fig. 1). Tip: de rubberring
van een Eheimpomp.
Verder raad ik u aan om alle verbindingen van kogelkranen, tankdoorvoeren
en de T-stukken 7, fig. 1, en 6, fig. 2, met teflontape vast te zetten. Als
u een injector gaat plaatsen, hebben de injectorgaten (zie 6, fig. 2)
waarschijnlijk ook nog een aanpassing in diameter nodig. Deze grootte is
afhankelijk van de zwaarte van de pomp en de hoogte van de afschuimer. Bij
mijn injector moest ik de gaten uitboren tot resp. Ø 12 en Ø
6,5 mm. Eerst een proefopstelling maken en de afschuimer een week laten
draaien. Is alles naar wens, dan pas definitief verlijmen.
Als u de afschuimer geplaatst hebt, ga dan niet direct wonderen verwachten.
De afschuimer is een hulpmiddel om tot een goed milieu te komen, meer niet.
Het regelmatige onderhoud moet dan ook gewoon doorgaan. Hieronder versta ik
eenmaal per 3 weken 10% water verversen en tweemaal per week de filterwatten
vervangen. Als u dan 1 jaar verder bent en terugkijkt, zult u tot de
conclusie komen, dat het aquarium er veel frisser bijstaat en de
lederkoralen beter groeien. Zelfs de steenkoralen gaan nu groei vertonen.
Bio Filter
Vierkamerfiter met vier bio kamers en vortex
inhoud flocor japanse matten en shuimmatten
Biologische Filters.
Hierbij wordt de reinigende werking veroorzaakt door aërobe bacteriën. Deze zijn vooral aktief in zuurstofrijk water en zetten ammoniak om in o.a. nitriet en nitraat die minder schadelijk zijn. Ammoniak komt vrij bij de uitwerpselen van de koi en de afbraak van organische afvalstoffen. Het overgebleven nitraat wordt opgenomen door de eventueel aanwezige planten. De tweede stap is dus het nitriet om te zetten in nitraat door de Nitrobacter bacterië. Nitraat wordt opgenomen door planten in de vijver. De meeste koivijvers bezitten echter geen planten en daar verdwijnen te hoge concentraties nitraat uit het water door de waterverversingen. Deze gebeuren langs de bodemdrainage van de filter. Teveel nitraat in de vijver zorgt voor algen!!!!! De hiergenoemde bacteriën zijn aëroob wat wil zeggen dat ze zuurstof nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Wanneer de afvalstoffen zich ophopen op de bodem van de filter komt de groei van anaërobe bacteriën op gang wat het biologisch hart van de filter dood. Het is dus van het allergrootste belang om deze ophoping in de filter (of vijver) te vermijden. De anaërobe bacteriën zetten zich vast op de filtermedia. Daarom is het van het grootste belang dat de aanhechtingsoppervlakte voor de bacteriën zo groot mogelijk is. Voor nieuwe vijvers kan het tot een jaar duren eer er voldoende nitrificerende bacteriën aanwezig zijn in de filter. De pomp van de filter mag nimmer uitgezet, ook in de winter moet de filter niet stopgezet worden, want anders sterven de bacteriën af. In de handel kan men nitrificerende bacteriën kopen om het proces te versnellen, bij een nieuw te starten filter of in het voorjaar.
Zes kamer bio filter
inhoud flocor japanse matten en shuimmatten en borstels.
Ozonfilter
Ozon wordt in de voedingsindustrie gebruikt omdat de huidige ontsmettingsmiddelen door de strenge normen voorbij gestreefd zijn. Het wordt op vele manieren toegepast waarvan we u er enkele opnoemen : desinfecteren van zwembaden, desinfecteren van drinkbaar water, in de medische industrie,...
Werking :
Een ozon-generator wekt elektronische ontladingen op en zorgt ervoor dat zuurstof (02) uit de lucht, ozon (03) wordt. Die ozon is een soort zuurstof in de overtreffende trap. Ozon oxideert veel beter dan zuurstof. Oxideren betekent eigenlijk verbranden. Als je maar voldoende oxideert kan je alles verbranden, dus ook alle schadelijke stoffen in het vijverwater. Nadat ozon zijn werk heeft gedaan, zal hij in de afschuimer terug onmiddellijk omgezet worden in zuurstof Op die manier blijft er geen enkele schadelijke stof over. Integendeel, want het water is extra verrijkt met zuivere zuurstof.
De plaatsing :
Uiteraard kan de ozon-generator de gewone biologische filter niet vervangen maar door het gebruik van een ozon-generator kan deze toch veel kleiner uitgevoerd worden. De ozon-generator wordt achter de filter geplaatst waar anders de UV-lamp zou komen.
Een ozon-generator in combinatie met een afschuimer neemt niet veel plaats in en kan heel gemakkelijk onzichtbaar opgesteld worden.
Het onderhoud :
De frequentie van het onderhoud is sterk afhankelijk van de omgeving waarin de ozongenerator is opgesteld.
Kontroleer en reinig maandelijks de Redoxpotentiaalsensor aangesloten op de ozongenerator. Inspecteer de ozonaansluiting en ozonslang op lekkage; controleer of rondom de ozongenerator geen ozongas ontsnapt. Vervang jaarlijks de inwendige luchtfilter.
Het verdient aanbeveling elke 15000 uur de ozonproductiemodule inwendig te laten reinigen. Daarvoor dient de generator verstuurd te worden naar de fabrikant. Als u een luchtdoorstroming van 30 liter per minuut heeft, dan is in een periode van 15000 uur, 27 miljoen liter lucht door de ozonproductiemodule gestroomd! Ondanks de ingebouwde luchtfilter treedt toch vervuiling op in het inwendige van de generatorbuis. Hierdoor zullen de corona-ontladingen, welke voor de omzetting van zuurstof naar ozon zorgen, in de buis niet volledig homogeen verdeeld worden en neemt het rendement af. Ook de levensduur van de ozonproductiemodule wordt verlengd door deze inwendig goed schoon te houden.
Redoxpotentiaal.
Het Redoxpotentiaal van het water geeft de oxidatiekracht van het water aan. Het is het evenwicht tussen Reducerende en oxiderende stoffen. Hoe hoger het Redoxpotentiaal van het water, hoe beter dit water in staat is om stoffen in het water te oxideren. Ook geeft het Redoxpotentiaal aan hoeveel Colibacteriën zich in het water bevinden. Als ozon met water vermengd wordt zal het Redoxpotentiaal, de oxidatiekracht, stijgen. Als u gekozen heeft voor een ozongenerator met ingebouwde Redoxpotentiaalregeling, kunt u dus uw oxidatiekracht van het water sturen.