Koi kopen

Een hoge kwaliteitskoi grootbrengenheeft een gelijkaardige kostprijs als een lage kwaliteitskoi grootbrengen, dus waarom zouden we genoegen nemen met minder?
Wel, niet iedereen kan zo maar even de high class Momotaro koi aankopen, dus denk ik dat de aankoopkost van de koi zelf eerder een tegemoetkoming is van uw maximaal budget dat u als hobbyist beschikbaar heeft. Maar wat dan? Een laagste limiet bepalen? Maar is er wel een minimum limiet te plaatsen?
In mijn mening is er die inderdaad. Niet financieel, maar de minimale vereiste voor uw aankoop kan u bepalen op de kwaliteit die u wenst aan te kopen van de dealer. Koop dus niets wat u niet mooi zou vinden in uw vijver en schat eventueel in of u deze koi in de toekomst wel in uw vijver wenst te houden na zijn evolutie, ongeacht hoe "goedkoop" hij wel aangeboden zal worden. Ik ken het gevoel van huiswaarts keren met lege handen, nadat u lang hebt gewacht op het weekend dat eindelijk die nieuwe vissen beschikbaar zijn bij de dealer en je gepland had om een aankoop uit te voeren.

Maar als je rondkijkt bij dehandelaar en alles wat er rondzwemt u droevig, vaal gekleurd of wat dan ook aankijkt, zou u beter wachten om over te gaan tot een aankoop. De drang om te kopen mag u hiervoor niet in de weg staan, want uiteindelijk ga je dan toch op een gegeven moment vinden dat de aangekochte koi niet mooi samengaat met uw prachtige prijsbeesten die mogelijks binnen een aantal jaren in uw vijver kunnen zwemmen. Een algemeen advies is ook steeds dat je uw koicollectie best LANGZAAM opbouwt.
Maar een rechtzetting is in feite zeker op zijn plaats. Niet alle goedkope koi zijn daardoor automatisch (zeer) slecht. Je moet enkel ook daar leren de beste eruit te halen! Ikzelf heb in het verleden de mogelijkheid gehad om de hier lokaal geboren koi te verkrijgen die slechts een fractie kosten van de vanuit Japan geïmporteerde koi en toch kan je deze niet uit elkaar halen als ze zij aan zij in de vijver zwemmen. Meer zelfs, soms zie je ook koi vanuit Japan die totaal niet aan de verwachtingen voldoen! Als het uiteindelijk op de hobby kwaliteit uitkomt, zit het allemaal in de genen en niet waar ze uiteindelijk geboren zijn.
Maar dan hebben we nog steeds de vraag waar we moeten op letten als we een koi kopen niet beantwoord.

Nippon koi selectie


Ik heb even opgezocht wat experts ervan vertelden en heb verschillende artikels gevonden.
Deze laatste samen met allerhande tips die ik verkregen heb en alle andere zaken die ik wist te bekomen heb ik samengevoegd om tot volgende lijst te komen.

  1. Koop geen koi die er nietgezond en fris uitziet. De zieke zijn eenvoudig te herkennen door ondersteboven te hangen/zwemmen of toch in rare houdingen in het water te hangen. De gekende wonden en zweren aan huid, vinnen, kop… Maar ook het snakken naar zuurstof, afgezonderd "hangen" of liggen op de bodem. Sommigen zijn uiteraard terug te vinden in de grijze zone van wat gezond is en wat niet. Normaal zwemmen maar geen eetlust (kan je bekijken tijdens het voederen), Doffe huid en kleuren of op de bodem liggende koi met tegen de zij gedrukte vinnen kunnen duiden op ziekten. We raden dan ook af om dergelijke koi te kopen als er geen aanwijsbare reden voor is (nvdr, soms heb je bepaalde gedragsafwijkingen doordat vissen net in een nieuwe omgeving zijn geplaatst met teveel temperatuurs- of waterwaardenverschillen).
  2. Koop geen koi met afwijkingen. Eenmaal er afwijkingen/misvormingen aanwezig zijn zullen deze ook aanwezig blijven. Maak uzelf niet wijs of laat u niet wijsmaken dat u dit slecht inbeeld of dat dit goed komt. Als er iets niet juist uitziet moet u voor uzelf ervan uitgaan dat er ook iets niet juist is! Een gebroken rug, geamputeerde vinnen, kort lijf, papegaaienhoofd, niet sluitende kieuwen, zijn slechts enkele mogelijke misvormingen en u moet er dan ook zeer goed op letten deze misvormde koi niet te kopen. Dergelijke afwijkingen komen zeer vaak voor, maar in beperkte en dus moeilijk te beoordelen mate. Wees dus voorzichtig en kijk goed.
  3. Koop geen koi met parasieten. Moeten we dit eigenlijk nog herhalen? Tenzij je uiteraard dergelijk goedkoop en uniek aanbod krijgt EN je hebt een quarantaine EN je hebt de expertise om parasieten te behandelen dan kan je overwegen dit te proberen. Maar denk niet dat je zo maar even gewoon de parasieten kan verwijderen als je thuis komt want dan eindig je met veel waarschijnlijkheid dat je uw eigen gezonde koi eveneens belaagd met parasieten en de gevolgen hiervan kunnen enorm zijn. Geloof me vrij, ik ben er geweest en heb het gedaan. Ik zag zo een prachtige nidan kohaku met prachtige huidkwaliteit, kleur en patroon verkocht worden voor amper (omgerekend) 2 eurotjes. Het enige probleem was dat deze koi in dezelfde tank zat met vissen die duidelijk en veel visluizen op zijn lichaam had zitten en was er daar ook geen donkergroene vlek op zijn kop als ik hem kocht? In een paar weken tijd hadden ook de gezonde koi in mijn vijver die rare donkergroene vlekken op hun kop. Ik maakte dus twee beginnersfouten in deze situatie. Ik bracht zieke koi mee en had geen quarantaine.
  4. Koop enkel koi met een goede lichaamsvorm. De vorm is iets dat beginnende liefhebbers zeer vaak vergeten of negeren in de selectie van hun eerste koi aankopen. Er zijn hiervoor verschillende redenen zoals dat zij vaak nog niet weten dat de "body" net het belangrijkste is bij een koibeoordeling, zij ook niet weten wat nu een goede lichaamsvorm is en zij meer aangetrokken worden tot kleuren en patronen. Als u nog aan uw eerste aankoop moet beginnen zou ik dan ook eerst aanraden wat meer over de lichaamsvorm te leren. Ikzelf heb ook niet naar dit advies geluisterd toen ik mijn eerste koi kocht, helaas is die koi na drie jaar amper gegroeid. De heldere kleuren van deze zwakke koi konden het uitzicht niet beter maken. Daarnaast echter, de iets minder fel gekleurde koi, maar met een echte stevige body eist nu alle aandacht op als hij komt langs gezwommen. Dus algemeen advies is zeker dat u best een koi koopt die brede schouders heeft en een torpedovormig lichaam.
  5. Koop enkel koi met een goedehuidkwaliteit. "sneeuwwit en melkwit", "dik, deep en uniform rood", "lak, gitzwart", "helemaal geen enkele waas", "zuiver en heldere kop", allemaal aanduidingen van hoe een goede huidkwaliteit zou moeten zijn. In het algemeen is een goede kleur gekarakteriseerd door zijn diepte en uniformheid evenals de egaalheid ervan. Een goede koi kan eigenlijk nooit EN een oranjerode EN een vuurrode kleur hebben. Het type rood dient over het gehele lichaam en hoofd van gelijke kwaliteit te zijn. Het hoofd en lichaam dient ook vrij te zijn van de kleine vlekjes en vaagheden die de koi een "vuil" uitzicht geven. De metalieke koi dienen ook een duidelijke heldere en egaal glimmende huid te hebben. Reflecterende lichten maken duidelijk dat zelfs s'avonds je metalieke en niet metalieke koi kan onderscheiden worden.
  6. Kies voor de koi met de betere patronen, als de koi een gelijkaardige body en huidkwaliteit heeft. De patronen bij een koi kunnen op twee niveaus worden beoordeeld. Eerst als individuele vormen en dan als totaalpakket. Elke individuele vlek dient egaal en stevig en duidelijk van kleur te zijn en met haarscherpe afrandingen. Het gehele patroon over het lichaam dient mooi verdeeld te zijn en de elegantie van de koi te bevorderen. Alles bij mekaar mag een koi dus niet vooraan, of op het lichaam of achteraan, of linkerzijde ofrechterzijde een meer opvallende grotere markering hebben. Koi met een netpatroon verdient ook extra aandacht omdat dit patroon gelijk en scherp dient te zijn over het gehele lichaam. De spiegelschubben van een doitsu koi, dienen indien aanwezig in een mooie ononderbroken zijlijn te zijn. Kortom het gehele pakket van kleuren en patronen dient vooral aangenaam ogend te zijn.
  7. Koop een koi die voldoet aan devariëteitvereisten. Elke koi heeft zijn standaard om aan te voldoen. Deze standaard is bepaald door de kwekers die voor henzelf bepaald hebben waaraan de perfecte koi dient te voldoen. Het is niet mogelijk een koi te bezitten die voldoet aan alle vereisten, geen enkele koi is perfect. Maar koi zal steeds duurder worden naargelang hij dichter bij die vereisten komt. Niet iedereen kan en wil de bijna perfecte koi kopen maar het kan wel helpen in de beslissing of zij de koi kopen wetende wat de standaardvereisten zijn van dergelijke variëteit.
  8. Koop zelf een koi die voldoetaan uw concept. Bent u een gosanke liefhebber en dus niets anders wil als Kohaku, Sanke en Showa in uw vijver of bent u een persoon die houdt van vele kleuren en die van elke variëteit wel een koi wil? Enkel een liefhebber van metalieke koi? Welke zijn uw favoriete koivariëteiten en waarom zou u geen andere koi kopen dan op uw lijst aanwezig? Dit zijn dingen die de moeite waard zijn om over na te denken als u bepaalde vereisten wenst aan te houden.
  9. Koop een koi die JIJ mooi vindten niet wat anderen mooi vinden. Als dit betekent dat je alle andere regeltjes hierboven uit het raam moet gooien zodat je de koi kan verkrijgen die jij wil, dan moet u dit toch zelf weten! Het zou voor een stuk ongewoon zijn, maar zeker wel binnen uw recht om te kiezen wat u wil. Maar verwacht dan ook wel niet dat andere mensen zich rijtjes opstellen omdie koi later te kopen of te komen bewonderen. Met al deze tips bent u toch al beter gewapend om uw perfecte gezonde koi te kopen. Maar vergeet vooral niet om het allerbelangrijkste te hebben;"PLEZIER"!

Momotaro selectievat

Bron: koiandponds.com