In welk substraat planten we waterplanten?

Het gebruik van vijveraarde, lelieaarde, substraat of lava.

Voor moerasplanten is speciale vijveraarde verkrijgbaar. Van welk merk u neemt heeft geen belang, zolang er maar vijveraarde op staat. Het is verstandig de vijveraarde af te dekken met een laagje wit zand of nog beter met kiezelstenen. Zo voorkomt men het uitspoelen van de vijveraarde uit de mandjes. Het is verstandig om woekerende soorten moerasplanten in plantmanden of gesloten bakken te plaatsen. Over de te gebruiken voedingsbodem lopen de meningen en adviezen nogal uiteen. Over het algemeen kan men stellen dat waterplanten geen voedselrijke bodem of extra bemesting nodig hebben, maar wil men voldoende plezier beleven van bepaalde bloeiende planten, dan zullen we moeten zorgen dat deze planten voldoende voedingsstoffen tot hun beschikking hebben.

Lava
Substraat

Substraat
Lava

Waterlelie

Ik noem in dit verband Butomus, Sagittaria en Pontederia. In deze gevallen en ook bij andere bloeiende planten dienen we een goede, liefst kleiige vijveraarde te gebruiken die de benodigde voedingsstoffen voor de planten bevat. Je kan ook in de vakhandel van die voedingspillen of tabletten kopen. Deze kan dan eventueel in de vijveraarde steken bij nieuwe gepote waterplanten, waardoor ze een extra stimulans krijgen aan voedingstoffen. Zo zullen deze waterplanten ook hetzelfde jaar uitbundig bloeien en groeien.

Een tweede materiaal dat kan gebruikt worden om waterplanten in te potten, is lava of substraat. Dit materiaal wordt de laatste jaren veel gebruik, waardoor vijveraarde minder wordt gebruikt. Het voordeel van dit materiaal is, dat het niet uitspoelt. Nog een voordeel is dan er in het substraat of lava, zich goede bacteriƫn kunnen nestelen die mee een bijdrage leveren aan helder vijverwater. Het moet niet afgedekt worden met kiezel. Hier kan ook gebruik gemaakt worden van voedingspillen of tabletten.

Hoe waterlelies planten?

Waterlelies bestaan uit een wortelknol in de vijverbodem, een stengel en drijfbladeren op het wateroppervlak. De lengte van de stengel moet gelijk zijn aan de waterdiepte op de plaats waar u de lelie wilt poten. De bladeren mogen aan de bovenkant niet nat worden. Het is dus niet verstandig om waterlelies in de buurt van fonteinen of watervallen te planten. Waterlelies nemen vooral via de wortelknol veel voedingsstoffen op. Het is dan ook belangrijk dat u de knol op een goede manier poot.

U kunt de knol bijvoorbeeld direct in de vijverbodem planten. Hiervoor is speciale lelieaarde verkrijgbaar. U heeft een laag van minimaal 15 cm dik nodig en deze aarde met een laagje kiezel afdekken. Het is belangrijk dat de bodem luchtig is, zodat de lelie voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

Als de vijver minder dan 60 cm diep is, kunt u de waterlelies ook allemaal in een aparte korf plaatsen. De plantkorf moet zo groot mogelijk zijn. Een diameter van 30 centimeter is niet overdreven. De korf moet geperforeerd zijn, zodat het water er aan alle kanten in kan doordringen. Kokosvezel is als materiaal voor een plantkorf uitermate geschikt. U kunt de korf met speciale lelieaarde vullen. Om het wegspoelen van deze grond te voorkomen, kunt u eerst een jute doek in de korf aanbrengen. Ook hier kan men gebruik maken van die voedingstabletten, zij zullen er voor zorgen dat u kans maakt dat hetzelfde jaar nog een leliebloem kan krijgen.
Ook hier kan gebruik gemaakt worden van substraat of lava. Ook dit materiaal wordt de laatste jaren ook veel gebruik voor lelies, waardoor lelieaarde minder wordt gebruikt. De voordelen zijn het zelfde zoals we beschreven hierboven bij waterplanten.