Kikkerbeet

Nederlandse naam : Kikkerbeet.
Latijnse naam : Hydrocharis
morsus-ranae.
Foto:www.fryslansite.com met
dank aan Hendrik van Kampen
Bloeitijd: juli -augustus
Bloemkleur: wit
Bladeren: hartvormig tot
niervormig
Diepte: 0 cm

Kikkerbeet


Informatie :
Kikkerbeet bloeit prachtig met frisse kleine witte bloempjes tussen juli en augustus. De bladeren zijn cirkelrond met een hartvormige insnijding, gerangschikt als een rozet en zittend aan 7 tot 10 cm lange stengels.
De blaadjes zijn een beetje leerachtig. Het zijn belangrijke drijfplantjes voor de instandhouding van het biologische evenwicht in de vijver, o.a. omdat ze veel voedsel aan het water onttrekken. Kikkerbeet vraagt helder water dat vrij zacht moet zijn en liefst stilstaand. De planten overwinteren via knolletjes die in het voorjaar naar de bodem zakken en in het voorjaar weer omhoog stijgen en uitlopen.
Ze hebben lange wortels. Deze haarworteltjes nemen voedsel op uit het water. Kikkerbeet kan je toepassen in bijna elke waterpartij gaande van grote en kleine vijvers tot watertonnetjes. Behoord tot de waterkaardefamilie.

Vermeerdering : Kikkerbeet vermenigvuldigd zich tijdens de zomer snel door uitlopers naar alle kanten te vormen. De najaarsuitlopers vormen winterknoppen die in de modder overwinteren. In de loop van de maand mei komen deze knoppen weer naar boven. Let daarom goed op bij het opschonen van de vijver in het voorjaar. De winterknoppen zijn zo'n 10-15 mm groot, donkergroen gekleurd en druppelvormig.


Ziekten en plagen : Houd kikkerbeet best uit de volle zon want dan worden de bladeren al snel gelig. Plant kikkerbeet daarom ergens tussen andere en hogere waterplanten die voor voldoende schaduw kunnen zorgen.


De gevreesde leliekever kan de plantjes volledig vernietigen.

Slakken leggen graag hun eitjes onderaan het blad en vreten vaak aan de zachte blaadjes.