Naaldkruid of Watercrassula

Naaldkruid of Watercrassula
Crassula Recurva
of crassulla Helmsii
Familie: Crassulaceae
Soort: waterplant, zuurstofplant
Bloeitijd: mei-juni
Bloemkleur: wit
Bladeren: naaldachtige blaadjes
Diepte:-10/-60cm
Hoogte: 5-25 cm
Standplaats: zon-halfschaduw

 Naaldkruid

Informatie: Het is een plant die in verschillende namen voorkomt en of beschreven wordt. Het vetplantengeslacht Crasulla omvat ongeveer 300 soorten uit Zuid- en tropisch Afrika en Madagascar. In dit geslacht is er een enorme variatie in groeiwijze. Het geslacht kan van zeer compact (van slechts enkele centimeters) tot boomachtige soorten (van enkele meters) variëren. Een soort van geslacht is de Recurva, Watercrassula of ook Crassula tilea of Crasulla Helmsii. Deze waterplant in staat om in een groot aantal milieus te groeien, zelfs in poelen die regelmatig droog vallen. Omdat het een tropische plant is, kent Naaldkruid geen seizoenen. Hierdoor blijft de plant doorgroeien in de winter, mits de plant niet bevriest. Onder water is dit meestal geen probleem.
Hierdoor is het een vijverplant die 's winters groen blijft.
De crassulla Recurva (helmsii) die zich in de hogere regionen van het water bevindt heeft kleine stengeltjes die zich enkele malen vertakken. De naaldachtige blaadjes zijn lijnvormig en staan in paren.
De plant komt met zijn stengels boven water.
De planten zorgen tevens voor een uitstekende schuilplaats voor de vissen.


Vermeerderen: Men kan gewoon ergens een stuk van nemen en ergens vastklemmen in de vijver.

Ziekten en plagen: Bij te lage KH waarde kan de plant zijn bladeren verliezen.
De plant kan voor de vijverliefhebber een ware plaag worden. Tijdig terugsnoeien is de boodschap. In Australië, VS en Engeland zijn speciale programma's opgestart om deze te verwijderen uit poelen.