Drijvende waterweegbree

Drijvende waterweegbree
Latijnse naam: Luronium natans, Elisma natans
Familie: Alismataceae
Soort: drijfplant
Bloeitijd: mei - augustus
Bloemkleur: witgeel
Bladeren: ellipsvormig
Diepte:-5/0cm
Hoogte: 0/5
Standplaats: zon - halfschaduw

Drijvende waterweegbree

Informatie :
Van het geslacht Luronium is slechts 1 soort bekent namelijk de natans. Ze komt voor in heel europa en in ons land kunnen we ze in het wild aantreffen.
Als de plant bloeit is de soort vrij gemakkelijk te herkennen aan de “drietallige”, twee centimeter grote bloemen, met witte kroonbladen en een geel hart in combinatie met de karakteristiek gevormde ovale drijfbladeren. Iedere knoop heeft een krans van drie kleine schutblaadjes, waaruit een blad(rozet) ontspringt. De plant heeft twee verschillende typen bladeren. Er zijn bladeren onder water en drijvende ovale bladeren met 3 nerven. Wanneer de plant niet bloeit of alleen langwerpig gevormde bladeren onder water heeft, dan is het opmerken en herkennen van de soort veel moeilijker. De bladeren onder water groeien in een wortelrozet en hebben een brede witvliezige bladschede. Ze zijn langwerpig tot maximaal 50 à 60 cm en 5-10 mm breed en met een spitse top. De drijfbladeren hebben een karakteristieke ovale vorm en zijn 1-4 cm lang en 1-3 cm breed.
Daarnaast kan de plant tot één meter uitlopers hebben. Wanneer er alleen “onderwaterbladeren” of uitlopers zijn, dan kan de plant verward worden met Stijve moerasweegbree (Echinodorus ranunculoides).

Dikwijls wordt de plant ook ondergebracht bij de familie van de Plantaginaceae( weegbreefamilie)


Vermeerderen : Dit doet men door een gedeelte los te trekken en op een andere plaats te leggen.