Dit zijn HIKARIMONO met patronen bestaande uit twee of meer kleuren. Ze zijn onderverdeeld in twee categorieën ; zij die een kruising zijn tussen een OGON met een andere koi, anders dan UTSURI en HARIWAKE, waarvan het patroon een vlekkenwerk is van zilver en goud.

De eerst genoemde categorie staat bekend als het MOYO (gevlekt) type en behelst PLATINUM KOHAKU , YAMATO NISHIKI, KINSUI, GINSUI , SHOCHIKUBAI, KOJAKU OGON, KOJAKU DOITSU, SAKURA OGON, KIN-ZAKURA, GIN BEKKO en TORA OGON .

Kujaku.

Laatstgenoemde categorie omvat HARIWAKE , YAMABUKI HARIWAKE, HARIWAKE MATSUBA, enz.

Alle HARIWAKE variëteiten hebben PLATINUM als één van de lichaamskleuren. DOITSU-type van HARIWAKE behelzen YAMABUKI HARIWAKE DOITSU, ORENJI HARIWAKE DOITSU, KIKUSUI en HYAKUNEN-ZAKURA.

Een voortreffelijke HIKARI-MOYOMONO heeft een goede glans over het hele lichaam en een patroon dat zowel zuiver als evenwichtig en mooi verdeeld is.

1. PLATINUM KOHAKU.
PLATINUM KOHAKU.

Is een kruising van een KOHAKU met een OGON . Een andere naam voor deze variëteit is KIN FUJI. De basiskleur van het lichaam is Platinum overlapt met HI-patronen. In de meeste gevallen is de kleur van de HI niet rood maar meer geelachtig rood (oranje). Een exemplaar met een helder rode kleur is een echte zeldzaamheid. Bij een uitstekend exemplaar is het hoofd mooi glad in Platinum, de glans spreidt zich uit over de borstvinnen en de FUKURIN is mooi afgetekend. Goede exemplaren zijn echter zelden te zien.

2. YAMATO NISHIKI.
YAMATO NISHIKI.

Hij werd in 1965 geproduceerd door Seikichi HOSHINO uit het dorp YAMAKOSHI en is een TAISHI SANSHOKU van het HIKARIMONO-type. Om het gemakkelijker te onthouden kan men het zo stellen; dat een YAMATO NISHIKI gewoonweg een metaalglanzende TAISHO SANKE is. In 1968 werd in hetzelfde dorp YAMAKOSHI een gelijkaardige variëteit, nl. KOSHI NISHIKI gekweekt door Sadaharu HOSHINO. Er wordt gezegd dat het een TAISHO SANSHOKU met een overlapping van OGON is, maar in feite zijn de twee moeilijk te onderscheiden en momenteel wordt YAMATO NISHIKI gebruikt om naar beide variëteiten te verwijzen. Tegenwoordig worden er veel mooie exemplaren gekweekt met een goed gelijkmatig PLATINUM lichaam, een diepere rode kleur en goed afgebakend zwart. Hieruit volgt dat in de HIKARI-MOYOMONO klasse deze variëteit begint te wedijveren voor een topplaats. Verwijzend naar de normen van waardering, wordt deze variëteit bekeken als een HIKARIMONO -type van TAISHI SANSHOKU .

3. KINSUI- GINSUI

Dit zijn beiden HIKARIMONO-type van een SHUSUI. KINSUI heeft meer rode patronen, terwijl een GINSUI maar enkele rode zones heeft. Beide types hebben een sterke glans en zijn zeer mooi als jaarling en tweejarigen, maar de keerzijde is dat de glans en de esthetische waarde gaat verminderen naar mate zij groter worden.

4 . SHOCHIKUBAI

Een SHOCHIKUBAI is het HIKARIMONO-type van een AI-GOROMO (Indigo GOROMO) en exemplaren met een regelmatig indigo patroon zijn zeer waardevol. Op een mooi exemplaar bedekt de glans het hoofd en het lichaam, en spreidt zich uit tot aan de toppen van de borstvinnen. Dit is een koi die de indruk geeft van een geheimzinnige soberheid, waardoor hij een zeldzame waarde bezit.

5. KOJAKU OGON, KOJAKU DOITSU

De KOJAKU OGON werd in 1960 gekweekt door Toshi HIRASAWA uit OJIYA en werd zo genoemd omdat het een HIKARIMONO was met zwarte tekening die geleken op de veren van een pauw (Kojaku). Deze variëteit kwam tot stand door een kruising van een SHUSUI vrouwtje met een MATSUBA OGON en HARIWAKE mannetje. In het begin waren vele koi DOITSU-goi, en WAGOI{volledig geschubd) is standaard. Met een ASAGI -patroon dat volledig vergoten is met een zilveren glans, overlapt met een unieke rode tekening, geeft het algemeen effect een prachtige diepzinnigheid.

Super exemplaren geven een edele houding weer en zijn gestart om de top te bekampen in de HIKARI -MOYOMONO klasse . De naam BENI KOJAKU werd gegeven aaneen KOJAKU OGON met een rode zone ,die het hele lichaam bedekt. Goede exemplaren zijn bijzonder waardevol.

KOJAKU DOITSU is het DOITSU type van de KOJAKU OGON . De schubben op de rug zijn zwart en zijn geplaatst als gestileerde bosjes dennennaalden, waarbij de rode tekeningen de schijn geven erover te zijn gelegd.

6. SAKURA OGON

SAKURA OGON is de naam die gegeven werd aan een gespikkelde KOHAKU ( KANOKO KOHAKU) bedekt met een glanslaag (HIKARI).

7. GIN BEKKO

Deze variëteit werd bekomen door een kruising van een SHIRO BEKKO met een PLATINUM . Het lichaam heeft een glanzend PLATINUM lichaam waarop zich de SUMI bevindt. Het patroon wordt op dezelfde wijze bekeken als di2 van een SHIRO BEKKO. Exemplaren met SUMI van een goede kwaliteit zijn waardevol.

8. TORA OGON.

Dit is wat we zouden noemen, een HIKARIMONO-type van een KI BEKKO, met zwarte tekeningen geplaatst op een lichaam van een OGON . Het is zeer aantrekkelijk wanneer de zwarte patronen over een lichaam met een goede glans, maar het is zelden dat we goede exemplaren van een grote maat te zien krijgen.

9. HARIWAKE.

Is een WAGOI met gouden en zilveren patronen over het lichaam. De gouden. en zilveren kleur creëren een levendig patroon dat de koi een grotere nobele houding geeft. Bij de beste exemplaren is het hoofd mooi kaal en zuiver en hebben zowel het lichaam als de borstvinnen een mooie glans. Hoe meer goede solide FUKURIN op het lichaam aanwezig is, hoe beter. Daar komt nog bij, dat voor echt perfect te zijn, de tekening of het patroon mooi verdeeld en goed omlijnd moet zijn, in een symmetrisch evenwicht van links naar rechts.

1O . Y AMABUKI HARIWAKE.

Dit is een YAMABUKI OGON met PLATINUM patronen. Een Koi met een goede PLATINUM glans . en een solide FUKURIN op het lichaam, reflecteert een beeld van ware elegante verfijndheid en geeft een echte mooie aanblik.

11. ORENJI HARIWAKE.
ORENJI HARIWAKE.

Bij deze koi hebben wij PLATINUM patronen op een ORENJI (oranje) OGON lichaam. De oranje kleur toont een goed overwicht ten opzichte van het PLATINUM, en geeft de schijn zelfs helderder te zijn.

12. HARIWAKE MATSUBA.
HARIWAKE MATSUBA.

Deze naam werd gegeven aan een HARIWAKE OGON met een MATSUBA (uitzicht bosjes dennennaalden) patroon. De gouden kleur is diep op een YAMABUKI HARTWAKE MATSUBA. Als het lichaam PLATINUM is en de schubben een MATSUBA-stijl hebben, dan is dit een HARTWAKE MATSUBA, , zelfs waarnaar de gele inzet enkel op het gezicht aanwezig is.

13. YAMABUKI HARIWAKE DOITSU.

Dit is het DOITSU-type van een YAMABUKI HARIWAKE. Omdat het een DOITSU-goi is lijkt de inleg van het PLATINUM nog klaarder. Natuurlijk wordt een KAGAMI-goi, welke het standaardtype van een DOITSU-goi is, hoger gewaardeerd. Hoe dan ook, zelfs KAWA-goi hebben een grote esthetische waarde wanneer zij groot en mooi zijn.

14. ORENJI HARIWAKE DOITSU.

Is het DOITSU type van een ORENJI HARTWAKE. De oranje kleur biedt een goed overwicht ten opzichte van het PLATINUM en toont zelfs levendiger.

15. KIKUSUI.

Deze naam werd gegeven aan een YAMABUKI HARIWAKE DOITSU of ORENJI HARIWAKE DOITSU die beschikt over een mooi geel of oranje golvend patroon dat symmetrisch geplaatst is op de flanken.van de buik. Het toont een nog groter contrast met het PLATINUM op het hoofd en de rug en geeft een mooie aanblik. De gele patronen van de flanken m¢gen echter de rug niet overlappen. Elke koi-liefhebber zou er wel één in zijn bezit willen hebben.

16. HYAKUNEN-ZAKURA.

Het is een KIKUSUI met glanzende FUKURIN op de schubben van de rug. Goede exemplaren zijn verre van gewoon, maar voor diegenen die houden van het ongewone zijn de prijzen enorm gevarieerd.

Door :
Honorary Chairman : Dr. Takeo Kuroki
Chief of the Appreciation Bureau: Mr. Reinosuke Nogami