De meerkamerfilter is de meest traditionele en meest gebruikte filter en bestaat uit verschillende achter elkaar liggende compartimenten, kamers genoemd, die voorzien zijn van filtermateriaal. Deze filters worden reeds lang gebruikt voor het filteren van vijverwater en is door zijn bewezen doeltreffendheid sterk ingeburgerd bij de vijverliefhebbers.

Meerkamerfilters kunnen zowel pompgevoed als gravitygevoed opgesteld worden en eventueel voorzien worden van een voorfilter zoals een vortex of zeef. Achter het meerkamerfilter kan een zandfilter of druppelfilter geïnstalleerd worden. Meerkamerfilters zijn redelijk groot en nemen een belangrijke oppervlakte grond weg. Dit kan als een nadeel beschouwd worden en vaak wordt dan ook een meerkamerfilter in gravity opstelling gekozen dat onder een houten terras wordt geïnstalleerd.

Meestal zijn deze kamers rechthoekig zoals onderstaande foto, 

maar er bestaan ook meerkamerfilters die opgebouwd zijn uit losse vortexen die achter elkaar gemonteerd worden. Bijkomend voordeel hier is de extra mechanische filtratie in elk compartiment door de roterende beweging van het water. Het beste is de meerkamerfilter gemaakt uit polyester, zeker mij grote bakken moet erop gelet worden dat de wanden stevig genoeg zijn zodat deze niet bol komen te staan of zouden doorscheuren.

Het belangrijkste in een meerkamerfilter zijn de keuze van de juiste filtermaterialen en de volgorde waarin deze geplaatst worden. Om een goede filtratie te krijgen moet de contacttijd tussen de filtermedia en het water lang genoeg zijn. Normaal gezien moet het water zo'n 15 a 20 minuten in de filter verblijven alvorens het terug de vijver wordt ingepompt.  Indien er dus een pomp van 10.000 liter/uur gebruikt wordt (verliezen meegerekend) dan zal de filter een minimale inhoud van 3333 liter moeten zijn. Indien we gebruik maken van een filter van 350 liter filterinhoud zal het water binnen de 2 minuten de filter al terug verlaten. 

Werking van de meerkamerfilter

 

Bij een meerkamerfilter wordt het water van onder naar boven door elke kamer gestuurd, tot het op het einde de filter terug verlaat. De filtering bij een meerkamerfilter kan onder verdeeld worden in verschillende stappen.

1. De voorfiltering :

Hier wordt voor de eigenlijke meerkamerfilter een vortex of een zeef geplaatst. In sommige systemen is er reeds een vortex voorgemonteerd (zie foto bovenaan deze pagina). Deze voorfilter houd het meeste vuil tegen en zal dus ook het meeste gereinigd moeten worden. (normaal minstens 1x per week)

 

2. De mechanische filtering :

Hier wordt een kamer voorzien met mechanische filtermaterialen zoals borstels. Met een goede voorfilter zal de reiniging hier minder frequent moeten gebeuren, doch hangt de frequentie af van de hoeveelheid organische belasting. Borstels zijn gemakkelijk te reinigen door deze terug proper te spuiten met water

  

3. De biologische filtering

Hier worden de kamers gevuld met biologische filtermaterialen zoals substraat, Japanse matten, bioballen,...
Deze kamers moeten zo weinig mogelijk (liefst niet) gespoeld worden want hier nestelen zich enorm veel nuttige bacteriën die het water biologisch zuiveren. Als de organische belasting toch te groot wordt kan je best deze biologische filtermaterialen uitspoelen met vijverwater. Leidingwater bevat namelijk chloor dat alle bacteriën kan doden. Als je verschillende kamers als biologische filter hebt doe je best deze één voor één zodat de eerste kamer zich biologisch terug kan herstellen alvorens de tweede wordt gereinigd. (normaal gezien worden deze kamers 1x per jaar gereinigd) 

 

4. De fijne mechanische filtering :

Dit gebeurt in de laatste kamer en wordt er boven op het biologische filtermateriaal een mousse aangebracht met fijne structuur. Deze mousse kan ook met leidingwater gereinigd worden.

   

Onderaan elke kamer is een afvoer voorzien waar het vuil dat wist te ontkomen aan de vorige kamer kan bezinken en afgetapt worden.

In de kamers met biologisch filtermateriaal wordt het best extra zuurstof toegevoegd door middel van luchtstenen. Hierdoor kunnen de nuttige bacteriën optimaal groeien en zorgen voor een optimale afbraak van onze afvalstoffen.

Indien er minder plaats is kan er ook gekozen worden voor de zgn klaverblad-filter, waarbij de opstelling er als volgt uitziet.

Uitrekenen van het minimum filter-oppervlak voor uw filter

In tegenstelling tot een beadfilter, waar het maximum aantal cm koi meegegeven wordt moeten we dit door de meerkamerfilter eerst zelf uitrekenen. 

Het aantal koi's die op de vijver kunnen gezet worden hangt af van de grootte van de vijver waarbij volgende vuistregel geld : 1 koi per m³.

Voor een vijver van 4 x 5 meter en 1,5 meter diep komt dit dus overeen met een vijver van 30 m³ waarin dus maximaal 30 koi's kunnen gehuisvest worden.
Elke koi van met een gemiddelde volwassen lengte van 70 cm weegt ongeveer 7 kg. 30 koi's aan 7 kg geeft een totaal van 210 kg aan koi
.

Voor de gewichten van andere lengte-maten zie hiervoor naar de verhoudingstabel in hoofdstuk voeding.

Elke koi eet 1% per dag aan zijn lichaamsgewicht (1% van 210 kg koi) dus moet de moet de filter 2,1 kg voer per dag aankunnen. Daar er in de zomer meer gevoerd wordt reken we hier met een veiligheidsmarge en verdubbelen we deze hoeveelheid naar 4,2 kg voer.

Dit voer bestaat voor 35% uit eiwitten dus is dit 1470 gram eiwitten per dag (35% van 4,2 kg).

Per m² filteroppervlak kan je 1 gram stikstofverbinding afbreken. Om de berekening van eiwitten naar stikstof te gaan moeten we een factor 6,25 gebruiken (dit heeft te maken met het aantal stikstofverbindingen per mol eiwit).

Dit betekend dat 1470 gram eiwitten / 6,25 = 235,2 m² filteroppervlak minimum nodig in uw filter.

Om dit filteroppervlak te kunnen bereiken maken we gebruik van verschillende filtermaterialen, gebruik deze link om te kijken welke filtermedia voor u geschikt zijn en in welke kamer deze geplaatst moeten worden.

Onderhoud

Een goede meerkamer-filter moet makkelijk te onderhouden en goed te inspecteren zijn.

Indien rekening gehouden wordt met bovenstaande raadgevingen is er per week maar een 10 à 15 minuten werk om voornamelijk de voorfilter proper te maken. Wordt er echter geen gebruik gemaakt van een goede voorfilter dan loopt dit op tot 45 à 60 minuten per week omdat dan wekelijks ook de borstels allemaal proper gemaakt moeten worden wat een minder prettige bezigheid is.