Propolis.
Herkomst
De bijen halen deze stof uit de natuur, vooral uit de knoppen van bomen. Vooral de Populier is een populaire leverancier van propolis. Propolis wordt net als het stuifmeel via de achterpootjes naar de kast gebracht. Propolis bestaat voor circa 30% uit plantaardige was en circa 50 tot 60% uit hars. Verder komen er etherische oliën (7-9%) en nog wat andere stoffen in voor.
Doel bij bijen
Om raten of celwanden te verstevigen, ramen vast te kitten, luchtspleten te dichten en het vlieggat te verkleinen, gebruiken de bijen propolis of kithars. De bijen gebruiken Propolis ook om kasten te ontsmetten. Dit is een harsachtige stof die bijen verzamelen op de knoppen of bladeren van o.a. populier, wilg, kastanje, naaldbomen. Propolis wordt door de bijen met de kaken bewerkt. Propolis is een harsachtige stof die door de imkers wordt binnengebracht in groene of bruinrode klompjes.
In de kast zijn de bijen niet in staat zichzelf te ontdoen van de propolis en worden daarbij geholpen door andere kastbijen die bezig zijn met het propoliseren. De in de kast aangewende propolis is door de bijen bewerkt door toevoeging van was en stuifmeel. Bijen gebruiken ook propolis om bijvoorbeeld in de kast binnengedrongen en gedode muizen te bedekken. Het slachtoffer kan zo niet gaan rotten en zal alleen maar uitdrogen. Infectiehaarden worden zo voorkomen. Overigens maakten Egyptenaren drieduizend jaar geleden ook gebruik van propolis om lichamen te mummificeren
Fysische eigenschappen
Propolis is een sterk geurende en kleverige stof die oplost in alcohol en aceton. Propolis bevat naast harsen en balsem ook flavonen en flavonoiden. Deze laatste stoffen zijn de werkzame bestanddelen van veel geneeskrachtige kruiden. Daarom kan propolis gebruikt worden als geneesmiddel voor wondjes, tegen infecties, eczeem, brandwonden, schimmels en virussen en als lokaal verdovingsmiddel. In gebruik als tinctuur en als zalf. Een andere functie van propolis is die van antibioticum. Propolis wordt in de kast gebruikt om de raten van de larven steriel te houden. Propolis heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de synthetische antibiotica. Bij Propolis komt er geen resistentie tegen het natuurlijke antibioticum.Er zullen dus nooit bacteriënstammen zijn die immuun zijn tegen propolis. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bacteriën die voor antibiotica immuun zijn, dat niet zijn voor propolis. Een ander voordeel is, dat de darmflora niet aangetast wordt door propolis. Het volgende voordeel is dat propolis ook virussen aanpakt, terwijl antibiotica dat niet doen. In het hars van propolis zijn honderden verschillende stoffen aangetoond die tot de zogenaamde bioflavonoiden behoren.Virussen zijn omgeven door een proteïneschil. Zolang die schil intact is, zal het virus geen kwaad aan kunnen richten. Als om een bepaalde reden de proteïneschil rond het virus echter aangetast wordt, zal het virus problemen gaan veroorzaken. Door de schil bij beschadiging direct weer te herstellen, kunnen de problemen voorkomen worden. De bioflavonoiden hebben als taak om die schade in de schil direct weer te herstellen. De combinatie van antibioticum en afdichtmiddel maakt propolis tot een krachtig geneesmiddel.
Te verkrijgen in ...
Propolis is verkrijgbaar opgelost in alcohol met een beetje distelextract (sylimarin). Het distelextract dient om de werking van de lever te bevorderen. Natuurlijk zijn er andere merken op de markt zoals Billion Pro enz. U zult bij uw biologische winkel of apotheker deze samenstelling wel vinden onder een andere naam, en hoogst waarschijnlijk veel goed koper. Ook zijn er zalven van dit product in de handel.
Bestanddelen
Sporenelementen:
-
Chroom- IJzer- Kobalt- Koper- Nikkel
-
Silicium- Strontium- Titaan-Vanadium
-
Zink- Tin
-
Calcium
Vitaminen:
-
B-groep
-
E
-
H
-
P
Enzymen:
Het enzym glucoseoxidase die de bijen aan de nectar toevoegen en alle ook in de honing voorkomende enzymen, maar in veel kleinere mate.
Natuurlijke antibiotica
-
Flavonolen (galangine, kamferol en quercetine)
-
Flavonen (chysine, apigenine(acacetin), luteoline en tectochrysine)
-
Flavanonen (pinocembrine en isosakuranetine)
Toepassing bij vissen
Neem twee kopjes vijverwater of warm water en doe dit in een bakje. Voeg daar twee koffie lepels of 2 à 3 ml propolis aan toe. Roer het geheel totdat u een lichtbruine kleur ziet ontstaan. Voeg nu aan het mengsel ongeveer een kilo voer toe. Geef het voer ongeveer een kwartier de tijd om de vloeistof in te laten trekken. Roer tijdens het intrekken regelmatig het voer even om, om te voorkomen dat de korrels aan elkaar gaan plakken. Deze samenstelling moet wel op een week volledig op zijn, om bederf te voorkomen.
Wondbehandeling
Breng de koi onder narcose. Leg de koi op een vochtige handdoek en maak de wond schoon en droog, verwijder dode schubben. Behandel nu de wond met propolis of propoliszalf. Laat de vis na het aanbrengen van de propolis 10 tot 20 seconden op de vochtige handdoek liggen en breng de vis dan weer terug in het water. De propolis zal bruin kleuren door het contact met water. Herhaal de behandeling om de drie dagen, zolang noodzakelijk.