Tips


Bij het aanschaffen van vissen:
Koop geen vissen bij bijvoorbeeld een Tuincentrum deze vissen hebben vaak teveel stress onder de schubben. Let op de vissen die u koopt of ze goed en recht zwemmen (zo als het hoort) en is het lichaam goed in conditie, eten ze goed, is er geen vreemd gedrag zoals plat op de bodem liggen en dergelijke. Ga ook eens bij ervaren particulieren langs, de vissen zijn vaak goedkoper, en omdat deze langer zitten dan bijv. een tuincentra, zijn ze daardoor sterker. Koop vissen bij een specialist die er verstand heeft. Let ook op mogelijke ziekte, en vraag als je het nodig vindt de verkoper voor een advies.
Waar dient u verder nog op te letten bij de keuze van de juiste handelaar.

Indien u al de volgende tips in acht neemt, heeft u meer kans om met een gezonde koi naar huis te keren.
*Kijk of de koi rustig en vloeiend rondzwemt.
*Vermeid vissen die constant stil of iets schuin liggen op de bodem.
*Vermeid ook koi met troebelingen in de ogen, of knobbeltjes op zijn lichaam.
*koop geen koi met ontbrekende schubben of rottende vinnen.
*Kies geen vis die met dichtgeknepen borstvinnen Dit is stres of ziekte, een gezonde koi heeft zijn vinnen altijd gespreid.
*Een gezonde koi is actief en nieuwsgierig, komt ook gelijk af op voederen, en heeft altijd gezonde eetlust.

Opletten met voorjaarskuren:
Steeds meer vijverbezitters geven hun vijver een voorjaarskuur om hun koi te beschermen tegen parasieten en ziektes. In het voorjaar is de meest bedreigende periode waarin vissen ziek kunnen worden. Preventieve voorjaarskuren en vijver ontsmettingen zijn niet alleen belastend voor het vijverwater en biofilters maar ook voor de vissen zelf.

Vaak wordt men wanhopig als er onder de microscoop enige parasieten zijn geconstateerd, en gelijk wil men dit bestrijden met alle gevolgen . De verkopers willen ook af van hun chemisch goedje, wat ook al aardig in de papieren kan lopen, want vaak wordt er gekuurd terwijl je geen rekening houd dat er in het voorjaar alles nog moet opstarten met name de bio fiter. en en goede weerstand van je vissen, namelijk bij onverwarmde vijver hebben de meeste vissen wel ergens last van. Meet met testsets daarom allereerst de stand van u vijverwater, en kijk ook eens goed op een afstrijkje of er werkelijk iets aan gedaan moet worden. Bij ieder jaar dezelfde ziekte symptomen moet men de bron gaan zoeken in het systeem en niet meer gelijk gaan kuren voor allerlei voorjaars kwalen. Onthoud een ding parasiet vrije vissen bestaan niet.


Verzorging van de vijver:
Ververs af en toe het water van de siervijver, voor een koi vijver wekelijks minstens10% van de vijverinhoud.
Zweefalg maakt u vijver troebel, dit betekent dat u hiervoor een UV lamp nodig bent, de sterkte van deze lampen worden beraamt op minstens 2wat per kuub water. Kijk nooit in de lamp; UV-licht beschadigd de ogen. Schakel de UV-eenheid uit als je medicijnen gebruikt in de vijver. Draadalg zijn misschien vervelend om te zien, maar het bewijst dat de waterkwaliteit goed is! En het is de eerste levensbehoefte van vele diersoorten, jonge vis, salamanderlarven, kikkervisjes etc. Die kunnen daarin schuilen en vinden daar hun voedsel. Word het te erg, dan is het makkelijk te verwijderen door een, gespleten stokje te nemen, en dat rond te draaien in het draadalg. Bemest als het nodig is, de mandjes waar planten inzitten opnieuw en leg er schoon gewassen grind op. Zuurstofplanten kunnen aardig woekeren als ze het naar hun zin hebben. Om deze planten intoom te houden, kan je van de zuurstofplanten bosjes maken, die bij elkaar binden met een elastiekje en een steen, om het bosje te laten zinken.

Zorg dat de filter regelmatig wordt schoongemaakt, bij de biofilters doe u dit om de week, vuilwater aftappen per kamer. Bij andere filters doet u dit wanneer water wat troebel begint te worden, of als het water een slechte doorstroming heeft. Zuurstof in je vijver is ook heel belangrijk. Dit kan je bereiken door een pomp te plaatsen in je vijver, en deze aansluiten op een waterval of id. Je kan ook een bruissteen aan je pomp verbinden, zodat deze zuurstof op pompt. Voeg bij het vullen van de vijver wat zout aan het water toe, om het water te ontharden en is daarom een goede stimulatie voor de slijmhuid van de vis. Haal zieke vissen uit de vijver en zet deze apart, De ziekte zit ook in de vijver dus ververs zoveel mogelijk het water, en dus niet in 1 keer omdat vissen die niet ziek dan wel ziek kunnen worden. Meet regelmatig je waterwaardes laat het eventueel testen door een tuincentra.


Verzorging van de vissen:
Kijk regelmatig naar het gedrag van de vis(sen).
Kijk naar het lichaam van de vis is deze zoals het hoort te zijn i.v.m beschadigingen. indien u constateert dat u vissen een raar gedrag vertonen laat er een deskundige naar kijken, en laat er eventueel een afstrijkje van maken. Zorg tijdens het voeren dat u zoveel voert dat ze het in 5 min alles op hebben. Als er na een uur nog steeds voer in het water ligt moet je het er uit scheppen. Zorg voor goede waterkwaliteit dit is belangrijk als u nieuwe vissen koopt, de oude vissen zijn meestal gewend aan het water waar de nieuwe vissen niet tegen kunnen waardoor ze stress krijgen. Onderhoud in alle seizoenen De trickle filter of droog-nat filter om de drie maanden reinigen. Leg de pomp van de biologische filterlijn stil en open de kleine sluitklep van de trickle filter. Laat het water in het conische gedeelte leeglopen. Spoel enkele malen na door de pomp eventjes aan en uit te zetten. Om de twee à drie maanden moet het filtermandje (voorfilter) van de circulatiepomp schoongemaakt worden. Meer gericht onderhoud van de filteronderdelen vindt u bij de artikels over de filtersystemen zelf.


Onderhoud in de lente.
De ultraviolet lamp vervangen voor maart.
Kleine waterverversingen doorvoeren.
De filterinstallatie nakijken. Pompen nakijken, filtermand van de pomp schoonmaken, vortex grondig reinigen. De skimmer en pomp grondig nakijken en schoonmaken. Voederen van de vissen van zodra de watertemperatuur 10 °C bereikt. Voeder op de middag en eenmaal per week als de filter heeft stilgelegen en tweemaal per week wanneer de filter tijdens de winter is blijven doordraaien.
Op het einde van de lente kan het al nodig zijn om de vijver te beschaduwen tegen de zon als de vijver in de volle zon ligt. Dit voorkomt algengroei.
LET OP! Begin NIET TE VROEG aan de vijver te werken in de lente.


Onderhoud in de zomer.
Beschaduw zeker de Koi vijver als deze in de volle zon ligt. Zo voorkomt u algengroei en zonnebrand bij de Koi. Regelmatig de skimmer nakijken en indien nodig reinigen. Zorg voor voldoende zuurstof via een druppelfilter, luchtbelletjes in de vijver of een waterval. Bij een watertemperatuur van meer dan 20°C reinig je best de vortex 1 maal per dag aan het begin van de dag als dat mogelijk is.
Als de filter in de zomer moet worden stilgelegd voor onderhoud of werken aan de vijver, doe dit dan in de avonduren. Zoniet treedt er binnen de twee uur na het stilleggen van de filter massale bacteriesterfte op. Bij erg warme watertemperaturen is een waterverversing van 20% per week nodig. Elke week met een harde borstel stenen van de waterval en randafwerking borstelen om zo vasthechting van algen te voorkomen. Geef de Koi tijdens de zomer een uitgebalanceerde en sterke voeding. Nu slaan de Koi vetreserves op voor de komende winter. Voeder uw Koi tweemaal per dag. Als je met vakantie gaat gedurende minder dan twee weken en je vindt niemand die gewoon is om Koi en de Koivijver te verzorgen, stop dan gewoon met het voederen. De filter wordt zo niet belast, dit komt de waterkwaliteit en uiteraard ook de gezondheid van de Koi ten goede. U mag het voederen van uw Koi en onderhoud van uw Koi vijver enkel en alleen overlaten aan een persoon die ook in de Koi hobby zit.


Onderhoud in de herfst
inspecteer de filterinstallatie en de voorfilter van de pomp(en). Dit vermindert het risico op gebreken tijdens de winterperiode.
Laat de druppelfilter via de bodemdrain eens aflopen.
Eind augustus vervang je de ultraviolet lamp.
De filter goed isoleren tegen de barre winterkou. De bacteriën blijven dan langer werken en worden van voldoende zuurstof voorzien.
Een absolute noodzaak in de herfst is het regelmatig verwijderen van afvallende bladeren in de vijver. Span een afdeknet. Indien u beschikt over een skimmer dan zal het mandje meerdere malen per dag moeten worden gereinigd.


Onderhoud in de winter
Maak NOOIT het ijs kapot. Dit is dodelijk voor de vissen. Er bestaan ijsvrij houders. Nog een manier om een gat in de vijver te maken is door er een pot met kokend water op te zetten. LET OP! geen water op het ijs gieten. Dit betekent de dood voor de vissen. Gewoon de pot op het ijs zetten, vasthouden en wachten tot hij erdoor zakt. Laat de Koi in absolute rust. In de winter als er ijs op de vijver ligt, is de kans groot, dat zich teveel CO2 uit rottende plantenresten in de vijver ophoopt. Hierdoor kunnen de vissen in ademnood verkeren en vervolgens stikken. Het is daarom belangrijk dat er licht en lucht in het vijverwater kan komen. Voer geen werken meer uit aan de vijver of in de tuin rond de vijver; zeker niet als het echt koud wordt. Enkele zuurstofsteentjes kunnen in de middelste waterlagen opgehangen worden. Zij houden een gat in het ijs, voorzien in zuurstof en verdrijven schadelijke gassen.


 

Houd u vijver gezond?

De waterkwaliteit wordt beïnvloed door een groot aantal zaken, waarbij u kunt denken aan onder andere (zure) regen, tuinvuil dat in de vijver waait en uitwerpselen van vissen en vogels. Door plantengroei in de vijver, afstervende planten en hoge watertemperaturen ontstaat zuurstof tekort, wat de waterkwaliteit niet ten goede komt. Om een eerste indruk te krijgen van de waterkwaliteit kunt u een aantal testen uitvoeren.


 

Vijverbeluchting:

Zuurstof is onontbeerlijk voor alle levende wezens in de vijver, waaronder bacteriën. Is er ontoereikend zuurstof dan werkt ook een filter onvoldoende. Een extra luchtpomp is daarom aan te raden. In de zomer voorziet deze in de zuurstof behoefte van uw vijver.


 


Meet u vijverwaarden.
voor de waarden van: PH, GH, KH, NH3, NO2, en NO3

PH

De PH waarde zegt iets over de zuurgraad van het water. Vissen en planten voelen zich gemiddeld het lekkerst in water met een PH waarde tussen de 7 en 8.

GH

De Gh waarde is een maat voor de totale hardheid van het water. Zorg daarom voor een GH waarde van ten minste 8 en streef naar een optimale waarde van 12.

KH

De KH waarde geeft de carbonaathardheid aan. Uw vissen zijn u het meest dankbaar als u de KH waarde op 8 weet te brengen.

Bij nieuwe vijvers, na langdurige regenval en ook na het bijvullen van de vijver is een toevoeging van Bacteriën aan te raden omdat de vissen en de vijver bescherming nodig hebben. Toegevoegde Vitamine B stimuleert tevens het functioneren van de slijmhuid van de vissen.


 

Nooit meer groene zweefalgen dankzij de UVC lamp

Zweefalgen zijn zo klein dat het filter ze niet kan opvangen. Toch kunt u de zweefalgen succesvol bestrijden met behulp van een Ultraviolet lamp . Deze lamp plaatst u meestal tussen de pomp en het filter.