De oorsprong:

  • De oorsprong van de hedendaagse karpers, zoals wij die kennen ligt ergens in het (voormalige) Perzie. wat nu Irak en Iran is. Naar bronnen ligt de verspreiding van de karper bij de Romeinen. De Romeinen hadden gemerkt, dat karpers sterke vissen waren, die goed als voedselvis konden dienen, en zich makkelijk konden voortplanten. Tijdens hun vele tochten door Europa, Afrika en Azië namen ze dan ook regelmatig karpers mee, welke ze vervolgens uitzetten in grote kweekvijvers. Dit met als doel om in de voedselvoorziening te kunnen voldoen. Tijdens één van deze verre reizen is de karper ook in China terecht gekomen.

Mythe:

  • In China werd de karper, vooral de eerste ekleurde karpers die er toen net waren, als een heilige vis gezien. De karper tond voor kracht, wijsheid, doorzettingsvermogen en geluk. De mythe gaat amelijk dat er aan de bron van een rivier, achter een hemelshoge waterval, een rote zwarte draak leefde. Deze zwarte draak terroriseerde de gehele \'wereld\'. ondanks vele pogingen slaagde niemand er in om de draak te vernietigen. Op een goed moment was er een grote karper de rivier opgezwommen, die in staat bleek om egen de waterval op te zwemmen. Boven aangekomen, veranderde de karper in een witte draak. En deze witte draak bleek in staat om, na een hevige strijd, de zwarte draak te verslaan. Vanaf dat moment, zo luid het verhaal, is de karper oor zowel de chinezen als de japanners als een heilige vis.

Historie:

  • In de laatste paar honderd jaar is China een antal malen door Japan overheerst. Hierbij zijn er een aantal zwarte karpers (Magoi) naar Japan meegenomen. net als met de Romeinen; als voedselvis. Vooral de Japanse rijstboeren, die hoog in de bergen woonden, begonnen de karper in hun rijstvelden te houden. Dit om hun eenvoudige rijstmaaltijden, tijdens de wintermaanden, enigszins te kunnen aanvullen. In de wintermaanden ligt er in Japan in die gebieden namelijk zoveel sneeuw, dat de wegen erg slecht zijn. In die tijd waren waren er alleen nog maar paard en wagen dus was dat een probleem die konden er niet door heen. Ook hier bleek de karper zich, door inteelt, te veranderen. En zo ontstonden (ca. 300 jaar geleden) de eerste gekleurde karpers (Nishikigoi).
  • De kleuren mutaties werden al snel niet meer opgegeten, maar als huisdier gehouden. Pas toen transportmiddelen beter werden, is de \'hobby\' van uit de bergen naar de rest van Japan verhuist. De eerste gekleurde Koi was overigens (voor zover bekend) een Asagi. Dit is dus feitelijk de stamvader van alle heden ten dage bekende gekleurde Koi karpers. Nishikigoi betekend overigens iets als \'brokaat/gekleurde\' (Nishiki) karper (Goi). Nishiki is in Japan bekend als een mooi gekleurde stof, welke uit Maleisië werd geïmporteerd. Inmiddels kweken de toenmalige rijstboeren alleen nog maar Nishikigoi, en verbouwen zij geen rijst meer. Ze hebben zich al zoveel generaties lang bezig gehouden met de teelt en verbetering van de Koi karper, dat zij zich (met recht) de enige echte specialisten mogen noemen. de afstammelingen van de boeren die nu verder kweken zijn inmiddels miljonairs.