Basisleer en variëteiten van de koi
De meeste mensen beginnen koi te houden omdat zij in vervoering zijn geraakt door hun schoonheid en doen hun uiterste best om hun koi mooier en gezonder te laten opgroeien.
Zij hopen dat de mooie kleurrijke Nishikigoi , die dartel in hun vijver rondzwemmen, hen een tijdelijke rustgevende periode zullen bezorgen in deze rumoerige moderne wereld.
Er zijn verschillende punten die dienen in acht genomen te worden om de schoonheid van de Nishikigoi te behouden. Er is nog veel meer kennis die, wanneer men deze bezit, er zal toe bijdragen om de vreugde van de Nishikigoi te vergroten.
We zijn met deze artikels over NISHIKIGOI gestart voor de beginners die meer willen leren over Nishikigoi uit NICHIRIN. Deze serie is gebaseerd op ELEMENTAIRE LESSEN IN NISHIKIGOI van Mr. KENICHI KIZAWA , stichtend directeur van het TOHOKU DISTRICT , en Dr. MASAO OKABE , stichtend hoofd van het KWEEKONDERZOEKCENTRUM , dat nu onder supervisie staat van Erevoorzitter Dr. KUROKI TAKEO en REINOSUII NAGAMI, Hoofd van het Waarderingsbureau.
Wij hopen dat de artikels van enig nut zullen zijn voor diegenen onder u die met het houden van Nishikigoi willen beginnen.
1. Nishikigoi en hun oorsprong.
NISHIKIGOI zijn zoetwatervissen van de gematigde landstreek, wetenschappelijk geklasseerd onder de karperfamilie of karpers van de orde der teleostei-klasse, dus juist dezelfde als de zwarte karper die voor consumptie wordt gekweekt.
Er is dus geen enkel onderscheid voor wat NISHIKIGOI betreft. Er wordt beweerd dat de karper oorspronkelijk afkomstig is van Perzië(het huidige Iran) en ongeveer een eeuw geleden via China naar Japan werd gebracht.
Onder de zwarte karpers die begin 19e eeuw voor consumptie werden gekweekt in de bergen van het NIIGATA-prefectuur (vnl. in de dorpen YAMAKOSHI en UONUMA) kwamen enkele ongewone karpers te voorschijn.
Herhaalde kruising produceerde de HIGOI en verdere kruisingen leidden tot de creatie van de ASAGI en de BEKKO.
Men beweert dat rond 1830 voor het eerst een KOHAKU met een patroon van rode tekening op een witte ondergrond werd gekweekt. De evolutie zette zich voort en in het begin van het MEIJI-tijdperk werden hoogwaardige exemplaren van KI UTSURI, ASAGI, SARASA, enz. geproduceerd.
In het TAISHO-tijdperk zag men het ontstaan van het zwart/wit patroon SHIRO UTSURI , zwart en geel KI UTSURI , KOHAKU, TAISHO SANSHOKU en nog anderen.
In het eerste deel van het SHOWA-tijdperk deed de SHOWA SANSHOKU zijn intrede, rond 1947 gevolgd door de OGON\'S en verscheidene soorten van GINRIN .
Kruisingen met OGON hebben sindsdien allerlei prachtige NISHIKIGOI zoals HIKARIMO opgeleverd .
Tijdens het MEIJI-tijdperk werden DOITSU-goi overgebracht vanuit Oostenrijk, welke gekruist werden met ASAGI om de SHUSUI te bekomen, alsmede DOITSU types in andere kweek.
#page#
3. De lichaamsdelen van de koi : Benaming en functie
Honorary Chairman : Dr. Takeo Kuroki
Chief of the Appreciation Bureau: Mr. Reinosuke Nogami